חדר האמבטיה והשירותים הם החדרים בהם אנו זקוקים לפרטיות הגדולה ביותר והדבר משמעותי עבור בעלי מוגבלויות. אם בסלון או בחדר השינה יכול אדם בעל מוגבלות לקבל עזרה מבני הבית בלי להסס, בשירותים ובאמבטיה הוא יעשה ככל שיוכל כדי להסתדר בעצמו. בנוסף, חדרי האמבטיה והשירותים הם מאתגרים יותר בגלל הרטיבות וגם המידות הקטנות של החדר יחד עם האבזור הרב שבו: מקלחון, ארון אמבטיה או אסלות שיכולים להפריע לתנועה חופשית. למרות כל הקשיים, יש היום כלים ודרכים להפוך את האמבטיה והשירותים לנוחים ונגישים יותר גם לבעלי מוגבלות. כמה דרכים איך לעשות זאת.
גודל נכון ושילוב של אמבטיה עם שירותים יחד
הבסיס לפונקציונליות של חדר האמבטיה והשירותים עבור אדם עם מוגבלות, במיוחד אם הוא מתנייד עם כיסא גלגלים הוא תכנון נכון שלהם. צריך להקצות לחדר שטח גדול מספיק, יותר משטח ממוצע של אמבטיה ושירותים. מומלץ מאוד שהאמבטיה והשירותים יהיו בחדר אחד כך שיהיה נוח יותר ולא יהיה צורך לנוע מחדר אחד לשני. המידות של חדר שירותים לבד מאתגרות במיוחד לאדם עם כיסא גלגלים. הפתח של חדר האמבטיה צריך להיות רחב (שוב, במיוחד כשזה אדם על כיסא גלגלים). חלל החדר צריך להיות חופשי ככל האפשר ומרווח.
ריצוף מתאים למניעת החלקה
רבים בוחרים לרצף את חדר האמבטיה עם ריצוף חלק ומבריק שיוסיף ל"מראה הרטוב" וייתן תחושה של פינוק וניקיון שכיף לחוש במיוחד בחדר האמבטיה. עם זאת, כשישנו אדם עם מוגבלות עם קושי בהליכה, ביציבה או עם כיסא גלגלים עדיף לוותר על מראה חלק ומבריק. כדאי לבחור בריצוף מחוספס אנטי סליפ ברמה 10 ומעלה על מנת למנוע החלקה, בין אם בהליכה ובין אם של כיסא הגלגלים. גם במקלחון בחרו בריצוף מונע החלקה ומחוספס.
ידיות ואביזרי תמיכה
האמבטיה והשירותים מציבים לנו אתגרים פיזיים לא קטנים. אדם שבריאותו תקינה לחלוטין יראה בהם פעולות מובנות מאליהן אך עבור אדם בעל מוגבלות המתקשה להתכופף, להתרומם ועוד פעולות אלה יכולות להתבצע בקושי רב ואף להעמיד אותו בסכנה של נפילה. היום ניתן למצוא בשוק עזרים רבים לתמיכה כמו ידיות אחיזה שניתן להתקין במספר נקודות בחדר האמבטיה כמו ליד האסלה, ליד המקלחון ובתוכו, ליד הכיור או האזור בו מתלבשים ומתנגבים. אם יש מספיק מקום אפשר להוסיף ספסל שיהיה נוח לישיבה בזמן ההכנות למקלחת או לאחר היציאה ממנה.
לבחור אסלות מתאימות לבעלי מוגבלות
אסלה הוא מתקן שדורש יכולת פיזית מסוימת על מנת להשתמש בו בצורה אפקטיבית. היום ישנן אסלות המותאמות לנכים ובעלי מוגבלויות. כדאי למקם את האסלה כך שתאפשר גישה נוחה אליה. כדאי למקם את האסלה בגובה של 40-50 ס"מ מהרצפה. כשמדובר על אסלות תלויות הגובה צריך להיות אפילו גבוה יותר כדי שאותו אדם יוכל להתיישב ולקום בקלות הרבה ביותר. כאמור יש להתקין מאחז יד צמוד לאסלה כדי לשמור על בטיחות. כדי להקל ולמנוע תנועות מיותרות שיכולות לסכן מומלץ להתקין כפתור הדחה אוטומטי המופעל ע"י חיישן. אביזרים נוספים שכדאי להוסיף הם ידיות הגבהה עם רגליות תמיכה, מחזיק מתאים לנייר טואלט, מסגרת קימה והגבהה לאסלה.
מקלחון נוח לשימוש עצמי וגם לקבלת עזרה
באופן כללי, מומלץ להעדיף מקלחון על פני אמבטיה בחדר אמבטיה המשרת גם אדם בעל מוגבלות. כניסה לאמבטיה ויציאה ממנה הם מסורבלים ויכולים לסכן. אם קשה מאוד לוותר על אמבטיה עדיפה אמבטיה עם מדרגה לישיבה שיכולה להקל על כניסה, יציאה ושהות בתוכה. ישנם גם כיסאות לאמבטיה הנתלים עליה ויכולים לשאת משקל של עד 125 ק"ג. לגבי מקלחונים, יש לבחור מקלחון מרווח מספיק, במיוחד אם זהו אדם על כיסא גלגלים. יש להתקין ידיות אחיזה, ואת מדף או סלסלת הסבונים, השמפו וכו' להתקין בגובה מתאים. כאמור, גם במקלחון הריצוף צריך להיות מחוספס במידה שתמנע החלקה ככל שניתן. ישנם מקלחונים ייעודיים לבעלי מוגבלות ומספקים פתרון גם לסיעודיים הזקוקים לאדם נוסף שיקלח או לפחות יסייע בחלק מהפעולות. למשל, יש מקלחונים עם דלתות הנפתחות לחצי גובה וכך ניתן לקלח את האדם שבפנים מבלי להירטב.
מקומות אחסון שיתפסו מקום מינימלי
אם באופן כללי בחדר האמבטיה והשירותים כל ס"מ פנוי חשוב להתנהלות ותנועה נוחות יותר, על אחת כמה וכמה כשמדובר על אדם עם מוגבלות, במיוחד כיסא גלגלים. כדאי לבחור אבזור לאמבטיה שהוא תלוי ולא מונח (אך שיהיה מותאם עדיין לגובה של אותו אדם). ישנם ארונות אמבטיה צרים שיתפסו פחות מקום. אסלות תלויות יתפסו פחות מקום מאסלות המונחות על הרצפה. כך גם ארון האמבטיה. חשוב לתכנן נכון ולהשתמש בכל החלל. דברים המאוחסנים באמבטיה אך אינם נחוצים לשימוש יומיומי אפשר לאחסן בארון המותקן על הקיר גם גבוה יותר.
כיור וברזים מותאמים
הכיור והברז הם בסיס בחדר האמבטיה ולכן צריכים להתאים בגובה לכולם. היום ישנם ברזים עם ידיות ארוכות שהגישה אליהן נוחה יותר והן נמשכות ביתר קלות. גם כאן כדאי להתקין ברזים אשר מופעלים באמצעות חיישן כדי לאפשר נוחות מקסימלית.
לסיכום, חדר האמבטיה והשירותים הוא מהחדרים המאתגרים ביותר עבור אדם בעל מוגבלות. השילוב של מידות קטנות יחסית, אבזור רב וסביבה רטובה אינם באים לטובתו. היום ישנם אביזרים שיכולים להקל ולהפוך את התנועה והשימוש בכלל באמבטיה ובשירותים לנוחים ויעילים יותר כך שגם אדם מוגבל יוכל להתנהל באופן עצמאי.