רטיבות במטבח – איך מתמודדים?

בניגוד לחדרים אחרים בבית, לא תמיד קל לאתר רטיבות באזור המטבח. פעמים רבות הרטיבות מסתתרת מאחורי ארונות או שהיא מתפתחת בהדרגה במקומות שאינם גלויים לעין, כגון מתחת לכיור. במקרים אלו, כתמי הרטיבות יתפשטו לאט, ורק אחר כך מתגלים הסימנים שלהם גם במשטחים אחרים. מלבד זאת, מכיוון שבמטבח אנחנו משתמשים הרבה במים ובחומרים נוזליים אחרים, לא תמיד נשים לב לרטיבות, או שנחשוב שמדובר בעניין חולף. אך רטיבות באזור המטבח, בחדר שבו אנו מכינים את ארוחות המשפחה, עלולה לפגוע בבריאותנו, ועל כן היא דורשת את תשומת לבנו המיידית. אז מהי רטיבות במטבח וכיצד יש לטפל בה?

מהם הסימנים לרטיבות במטבח?

רטיבות בחדר המטבח עלולה לגרום לנזקים רבים. היא יכולה לפגוע בארונות המטבח שבחרנו בקפידה והיא גם גורמת לא פעם לקצרים ולפגיעה במכשירי חשמל יקרים.
לכן, חשוב להיות מודעים לסימנים שלהלן, ולפעול במהירות אם הם מופיעים:

  • ריחות לא נעימים של טחב ולחות
  • כתמי עובש
  • צבע מתקלף או שהגוון שלו משתנה
  • פגיעה במראה ארונות המטבח או "התנפחות" של מדפי העץ
  • כאשר מרגישים שבמטבח יש משטחים חמים יחסית, ואין לכך הסבר ברור
  • שינוי בגוון אריחי המטבח
  • מכשירי חשמל הנוטים להתקלקל
  • חשבונות מים גבוהים
  • לחץ המים יורד ללא סיבה

כל המצבים שלעיל, הם סימנים אפשריים לכך שיש בעיה של רטיבות בחדר המטבח. במקרים מסוימים רטיבות זו יכולה לנבוע בשל איטום או לא נכון או התרופפות של צינור מתחת לכיור, אך במקרים אחרים ייתכן גם כי ישנה נזילה או שתשתית הצנרת נפגעה בדרך כלשהי. מלבד זאת, אם מתגלים סימנים של רטיבות בתקרה, ייתכן גם כי מקור הרטיבות אצל השכנים. במקרה זה, הפתרון מצריך כמובן שיתוף פעולה בין שני הצדדים. כך או כך, חשוב מאוד שלא להזניח את הטיפול ברטיבות.

השלב הראשון – איתור מקור הרטיבות

כאשר מתגלים סימנים אפשריים של רטיבות באזור המטבח, השלב הראשון בטיפול הוא איתור המקור לרטיבות. במקרים מסוימים תוכלו לגלות את הסיבה לרטיבות בקלות יחסית. כיור מטבח למשל שהאיטום שלו שחוק, או ברז מטבח שלא הותקן כראוי עלולים להוביל לרטיבות, ובדרך כלל תיקון תקלה מעין זו יהיה פשוט יחסית. אך במקרים אחרים, יהיה צורך בביצוע בדיקות יסודיות יותר, ואם יש חשד לנזילה סמויה, יש אפשרות שתידרשו לבדיקות של איש מקצוע המומחה בתחום. איתור נזילות סמויות יכול לדוגמה להתבצע באמצעות מצלמות תרמיות או דרך שימוש במכשיר גז הכולל חיישן מיועד לאיתור מקום הנזילה.

כיצד בוחרים איש מקצוע לטיפול ברטיבות?

אם לאחר בדיקה מקיפה ומקצועית מתברר כי המקור לרטיבות הוא כיור מטבח הדורש תיקון או ברז מטבח שהתיישן, יש באפשרותכם לחדש את האיטום או להחליף את הברז בדגם חדש יותר. אם יש לכם ניסיון בביצוע פעולות מסוג זה, תוכלו לבצע עבודות אלו באופן עצמאי, אך תמיד מומלץ לבחור באיש מקצוע בעל ניסיון. כאשר מדובר בתקלה מורכבת יותר שמקורה בצנרת, כבר תידרשו בדרך כלל לעזרתו של מומחה.
כדי לבחור באיש המקצוע הנכון, שימו לב לנקודות הבאות:

  • הכשרה וניסיון: רצוי לברר מהי הכשרתו של איש המקצוע והאם יש לו ניסיון בטיפול בבעיות הרלוונטיות.
  • ציוד מתאים: בדקו כי לאיש המקצוע יש ציוד נדרש לאיתור מקור התקלה ולטיפול בה.
  • המלצות: תמיד כדאי לבחור באיש מקצוע שקיבלתם עליו המלצות מאדם מהימן שנעזר בעבר בשירותיו. כאשר אתם מבררים לגבי איש המקצוע, בדקו אם התקלות שתיקן בעבר דומות לתקלה שממנה אתם סובלים כעת.
  • לוח זמנים וזמינות: המומחה יכול להיות איש מקצוע מעולה בעל המלצות רבות, אך עליו גם להיות זמין ולעמוד בלוח הזמנים. אם אתם נדרשים לתיקון דחוף, ודאו כי איש המקצוע אכן זמין לטפל בתקלה, וכי הוא יכול להציע פתרון תוך זמן סביר.
  • הצעת מחיר: זה שיקול נוסף בעת בחירת איש מקצוע. בררו מהו התעריף המקובל בשוק לביצוע התיקון הנדרש, וקבלו כמה הצעות מחיר. שימו לב! אדם שצבר ניסיון בתחום יגיש פעמים רבות הצעת מחיר גבוהה יותר. לכן, כאשר אתם מחליטים באיזה איש מקצוע לבחור, חישבו גם על הוותק שלו ועל ההמלצות שהוא קיבל.
  • אחריות לתיקון: שיקול אחרון, אך בעל חשיבות גבוהה ביותר, הוא האחריות של בעל המקצוע לתיקון. בררו עם איש המקצוע מהי האחריות שהוא נותן לתיקון, ומה קורה אם הרטיבות חוזרת למרות התיקון שבוצע.

 

תיקונים אסתטיים

בסיום התיקון, ואחרי שהעלמתם את המקור לרטיבות, ייתכן כי עדיין יישארו סימנים של לחות או ריח לא נעים של טחב. במקרה זה לעיתים יידרש מקצה תיקונים לשיפור מראה המטבח.

לשם כך תוכלו להיעזר בהנחיות הבאות:

אוורור וייבוש: לעיתים המקור לרטיבות נעלם, אך האזור עדיין נותר לח. כאשר מדובר לדוגמה בפגיעה בצנרת, ייתכן כי עוד נותרה לחות מתחת למרצפות או שהקיר עדיין יהיה מעט לח. במצב זה, חשוב לדאוג לייבוש האזור על ידי איש מקצוע ויש לוודא כי קיים אוורור מספק.
קילוף הקיר וצביעה מחדש: לחות גורמת לפעמים לקילוף הקיר ולהכתמתו. לכן, אחרי שטיפלתם ברטיבות, כדאי אולי לטפל בקירות. הורידו את שכבת הצבע המתקלפת וחדשו את המטבח בעזרת שכבת צבע חדשה ורעננה.
ניקוי או החלפה של אריחי המטבח: רטיבות עלול לפגוע באריחי המטבח וליצור סימני עובש. אם המקרה אינו חמור, ייתכן כי תוכלו לתקן את מראה האריחים בעזרתם של חומרי ניקוי ייעודיים. אם בכל זאת לא הצלחתם להשיב לאריחים את יופיים, כדאי לשקול אולי להחליף אותם.
תחזוקה ומניעת נזקים נוספים: טיפלתם ברטיבות, ותיקנתם את הנזק? מצוין. כעת עליכם להקפיד על תחזוקה מתאימה שתמנע את הישנות מקרי הרטיבות בעתיד. אם אינכם בטוחים כיצד לעשות את זה – התייעצו עם איש המקצוע שיוכל לספק לכם טיפים מתאימים לשימור מראה המטבח גם לשנים הבאות.