המדריך הביתי לפתיחת סתימות בשירותים

לעיתים אנחנו לא מעריכים את מה שיש לנו, עד שאנו מאבדים אותו. כלל זה נכון לתחומים רבים בחיים, וכן… גם בכל הנוגע לצרכים בסיסיים. חדרי שירותים שיש בהם מים זורמים הם המצאה חדשה יחסית, אך כיום קשה לנו לדמיין את החיים שלנו בלעדיהם. לכן, כאשר מתברר כי ישנה סתימה בשירותים העניין מחייב את תשומת ליבנו המיידית. יש מקרים שבהם אין ברירה אלא לפנות לאיש מקצוע מומחה, אך לפעמים ניתן לפתור את הבעיה באופן עצמאי, לפחות כפתרון זמני עד שנאתר אינסטלטור פנוי. לשם כך, קבלו את המדריך הביתי לפתיחת סתימות בשירותים.

הכלים הדרושים

ראשית, לפני שאתם מנסים לפתוח סתימה בשירותים, ודאו כי עומדים לרשותכם הכלים הבאים:
פומפה – כולנו מכירים אותה. מדובר במקל העשוי לרוב מעץ שבקצהו מעין פעמון גומי. תפקידה של הפומפה היא ליצור ואקום באמצעות יניקה וכך לפתוח את הסתימה בשירותים.
חוטר/ספירלה – לכלי זה יש כאמור שני שמות אך הכוונה לאותו הדבר. זהו צינור ארוך וגמיש שאותו נהוג להכניס לצנרת, והוא שימושי בעיקר כאשר הסתימה נמצאת באזור מרוחק יחסית.
חומרים כימיים – לא תמיד נרצה לעבוד קשה, ואכן בשוק מוצעים חומרים כימיים העשויים לסייע בפתיחה של סתימות גם עבור שירותים וגם עבור כיור אמבטיה. אופן הפעולה שלהם פשוט יחסית – הם ממיסים את הסתימה וכך משחררים אותה. אלא שיש לשים לב! לעיתים מדובר בחומרים שהעבודה איתם מסוכנת בייחוד לאזורים רגישים כמו העיניים או מערכת הנשימה. על כן, הם מחייבים אמצעי זהירות כגון כפפות ומסכת הגנה לפנים.

כיצד פותחים את הסתימה?

כיור אמבטיה וחדרי שירותים עלולים להיסתם לעיתים קרובות, בדרך כלל בשל חסימה בצנרת. לא קשה לאתר סתימה – אם פותחים ברזים לאמבטיה והמים אינם יורדים, או אם המים באסלה אינם יורדים – יש סתימה ומומלץ לטפל בה במהירות.

לשם כך, מומלץ לפעול על פי הנוהל הבא:
הכנת השטח – פתיחה של סתימה עלולה להיות מלכלכת. לכן, כדאי "להכין את השטח", ולהקיף אותו במטליות לספיגת נוזלים. מלבד זאת, כדאי מאוד להצטייד בכפפות גומי שיסייעו לכם לשמור על ניקיון ועל היגיינה.
מרוקנים מים – אם מדובר בסתימה של האסלה, הרי יש צורך קודם כל לרוקן את האסלה עד כמה שניתן. עם זאת השאירו מעט מים הנחוצים לשם השימוש בפומפה.
שימוש בפומפה – האמצעי הראשון שניתן להשתמש בו לפתיחת סתימות הוא הפומפה. כאשר מכניסים אותה לאסלה, עליה לכסות את פתח הניקוז, ואז יש לפמפם כדקה.
שימוש בחוטר/בספירלה – אם הפומפה לא שחררה את הסתימה, ניתן להיעזר בחוטר, אך חשוב להכניס אותו באיטיות.

כללי זהירות

פתיחת סתימה באסלה אינה בהכרח עניין מסובך אך חשוב לשים לב לכללים הבאים:
אם אתם משתמשים בחומרים כימיים כלשהם – פעלו אך ורק על פי הכתוב בהוראות היצרן, ובעת הצורך השתמשו בציוד מגן כגון כפפות.
באזור האסלה, גם כאשר מנקים אותו היטב, עלולים להצטבר חיידקים רבים. לכן, שימו לב לנקות היטב את האזור אחרי פתיחת הסתימה, וכמובן – גם את הכלים שבהם השתמשתם ואת גופכם.
אם לא הצלחתם לפתוח את הסתימה קראו לאיש מקצוע. לאינסטלטור מומחה יהיו את כל הכלים הדרושים וייתכן שהוא אף יוכל לאתר את הגורם לסתימה ויסייע לכם למנוע מקרים דומים בעתיד.