כיצד לנקות ולמנוע עובש באמבטיה?

אמבטיה אמורה להיות מרגיעה ומרעננת. אנחנו נכנסים לחדר הרחצה בתחילתו של היום או בסופו ומצפים לצאת ממנו נקיים ונינוחים. אך את החוויה הנעימה זאת הורסים לעיתים כתמי העובש – תופעה מעיקה ונפוצה מאוד שפוגעת גם במראה חדר האמבטיה וגם בבריאות שלנו. אז מהו בדיוק אותו העובש וכיצד ניתן לנקות אותו ולמנוע ממנו לחזור? על כך במאמר הבא.

מדוע נוצר עובש באמבטיה?

לפני שנתחיל לדון בשיטות השונות לנקות עובש ולמנוע אותו, חשוב מאוד קודם כל להבין מהו עובש ומהם הגורמים להיווצרות העובש בחדר האמבטיה. העובש שאוהב להתנחל בחדרי האמבטיה שלנו הוא סוג של פטרייה המעדיפה אקלים חמים ולח. לכן, כאשר אנחנו משאירים משטחים רטובים ולא מאווררים, אנחנו למעשה יוצרים את התנאים האידאליים להתפתחותו של העובש. את העובש הזה לא קשה לזהות – מדובר בכתמים אפורים או שחורים המופיעים על משטחים שונים בחדר האמבטיה, והם עלולים להוות מפגע בריאותי למי שמערכת החיסון שלו מוחלשת. במקרים מסוימים העובש יכול לגרום לאלרגיות, למחלות בדרכי הנשימה ולדלקות שונות. בשל כך חשוב מאוד לנקות את העובש ולמנוע את הצטברותו בחדר האמבטיה.

מזהים את האזורים הבעייתיים

עובש נוטה כאמור להצטבר באזורים לחים שאינם מאווררים כראוי. לכן, כאשר מעוניינים להסיר את העובש יש לבדוק היטב את כל אותם אזורים בעייתיים שבהם עלולה להצטבר לחות.
בין היתר, יש לנקות היטב את האזורים הבאים:

  • שפת האמבטיה: כאשר אנחנו מתקלחים, ישנם אזורים מסוימים שבהם המים נוהגים להצטבר. אחד מאזורים אלו הוא כמובן שפת האמבטיה. לא תמיד אנחנו מייבשים את האזור הזה כהלכה, והמים שנשארים על פני השטח מהווים קרקע פורייה להתפתחותו של עובש.
  • אריחי האמבטיה: האריחים בחדר האמבטיה, או יותר נכון המרווח שביניהם נוטה לצבור לא מעט לכלוך ועובש. לכן יש לבדוק אם אזור זה שחור או מוכתם ולנקות בהתאם.
  • מסביב לברז: מטבע הדברים הברז הוא אזור לח. ברז מטפטף וישן הוא סכנה עוד יותר גדולה שכן כך נוצרת סביבה לחה ביותר. גם את האזור הזה יש לנקות בקפידה.
  • מסביב לכיור: כשאנחנו רוחצים פנים או מצחצחים שיניים אנחנו עלולים להתיז מים מחוץ לכיור. לכן יש לייבש את האזור היטב אחרי השימוש ולנקות אותו בתכיפות גבוהה.
  • מתקן הסבון או השמפו: מקלחונים רבים כוללים אביזרי אמבטיה שונים , כגון מתקן שעליו אנחנו נוהגים לשים את הסבון או את בקבוק השמפו. אלא שאזור זה עשוי להתמלא במים במהלך הרחצה ומכאן קצרה הדרך להתפתחותו של עובש. לכן, במקום המתקן הרגיל, אפשר לבחור רשת לאמבטיה. זהו בעצם מדף קטן לתכשירים השונים, אך מבנה הרשת שלו מאפשר אוורור מרבי ויעיל וכך מקשה על היווצרותו של העובש.

 

כיצד מנקים עובש?

בדרך כלל אנחנו נעדיף לנקות משטחים שונים בעזרת חומרי ניקוי "עדינים" או אפילו באמצעות חומרי ניקוי טבעיים כגון לימון או חומץ. עם זאת, את העובש לא ניתן בדרך כלל להסיר באמצעות סבון ומים, אלא יש צורך בחומרים אגרסיביים יותר כדי לנקות אותו.

בדרך כלל ישנן שני שיטות עיקריות להסרת העובש:

  • אקונומיקה: זוהי אחת השיטות הוותיקות ביותר, והיא בדרך כלל יעילה. ההוראות פשוטות: שופכים בזהירות אקונומיקה על האזור הנגוע בעובש, מחכים כמה דקות ונותנים לחומר לעבוד. אחר כך משפשפים את החומר ובסוף מסירים אותו באמצעות נייר סופג. לא לשכוח! יש לבצע את פעולת הניקוי בעזרת כפפות ולפני השימוש הבא באמבטיה יש לשטוף היטב את האזור.
  • חומר ניקוי ייעודי: רבים נרתעים מהשימוש באקונומיקה; לפעמים היא עשויה להשאיר כתמים על שטח העבודה ועל הבגדים, וגם נשימה של האדים שלה אינה בריאה במיוחד. במקום זאת, ניתן להשתמש בתכשירי ניקוי ייעודיים. כיום ישנם תכשירים רבים שחלקם אפילו אינם מצריכים שפשוף או מאמץ רב.

 

דגשים לשימוש בחומרי הניקוי

חומרי ניקוי להסרת עובש הם כאמור חומרים חזקים מאוד. מגע עם העור, עם העיניים או שאיפה של האדים עלולים להזיק מאוד לבריאות. על כן, חשוב מאוד לאחסן אותם במקום בטוח (הרחק מילדים), ולשים לב לנקודות הבאות:

  • בוחרים בחומר הניקוי המתאים: אם בחרתם לנקות את העובש באמצעות חומר ניקוי, כדאי קודם כל לברר אם החומר הזה אכן מתאים למשטח שאותו אתם רוצים לנקות. אם יש לכם ספק, ניתן לפנות לשירות הלקוחות של יצרן חומר הניקוי, או לברר עם החברה שממנה רכשתם את האמבטיה או את האריחים.
  • קודם מנקים שטח קטן: לפני שאתם ממהרים לשפוך את חומר הניקוי על כל השטח הנדרש, מומלץ מאוד לבדוק את ההשפעה שלו על שטח קטן. לשם כך בחרו בשטח נסתר יחסית, שאינו מאוד גלוי לעין. אם נראה כי החומר פועל כשורה, ניתן להשתמש בו לניקוי שאר השטח.
  • מנקים בהתאם להוראות: לפני השימוש בחומר הניקוי קראו היטב את ההוראות הכתובות על גבי המכל. ודאו כי אתם מבינים אותן היטב וודאו שאתם פועלים על פיהן כנדרש.
  • אל תשכחו להגן על עצמכם! חומרי ניקוי עלולים להיות רעילים. אדי החומר יכולים לפגוע במערכת הנשימה, וגם המגע של החומר עם העור יכול להיות מסוכן. לכן, מומלץ מאוד להשתמש בכפפות ובמידת הצורך גם במסכת פנים שתגן על דרכי הנשימה.

 

מונעים מהעובש לחזור

אחרי כל העבודה הקשה שהשקענו בסילוק העובש, חשוב כמובן לשמור על המצב הקיים. כדי למנוע מן העובש לחזור לביקור חוזר היעזרו בהמלצות הבאות:

  • יבשו משטחים אחרי שימוש: כדי למנוע הצטברות של לחות מומלץ לייבש את השטח אחרי השימוש. הקפידו במיוחד לייבש את אזור שפת האמבטיה ואת אזור הכיור שבו נוטים להצטבר מים.
  • אוורור מספק: ודאו כי חדר האמבטיה שלכם מאוורר כראוי. אם בחדר יש חלון, פתחו אותו אחרי כל שימוש, ובמידת הצורך התקינו בחדר מאוורר.
  • ניקוי וילון האמבטיה: וילון אמבטיה עלול להיות מקור ללחות. אחרי שימוש בחדר האמבטיה יש לפרוש את הווילון ולאפשר לו להתייבש כראוי. מפעם לפעם מומלץ כמובן לכבס את הווילון ולנקות אותו היטב.

 

ניקוי קבוע: פעם בשבועיים לפחות כדאי לנקות את אזור האמבטיה בחומרי ניקוי נגד עובש וכך למנוע את הופעתו המחודשת.