אין מוצרים בסל
מה זה עיצוב יפני במטבח?

מה זה עיצוב יפני במטבח?

בלי לשים לב כמעט אימצנו לחיינו אלמנטים רבים מן התרבות היפנית, בין אם מודרניים כמו גדג'טים וטכנולוגיה חדשנית ביותר ובין אם עתיקים, כאלה שעליהם מתבססת התרבות היפנית כבר שנים. בתחום עיצוב הבית למשל ניתן לראות איך  אלמנטים יפניים כמו החיפוש אחר מינימליזם, מראה נקי אך עם זאת טבעי, והצורך הגובר במראה אסתטי ופשוט הפכו גם לחלק מעקרונות העיצוב אצלנו עם שינויים והתאמה אלינו. עקרונות אלה באים לידי ביטוי בכל הבית וגם במטבח. מהם המאפיינים של עיצוב יפני במטבח? איך נראה המטבח היפני ואיך אלמנטים ממנו כבר באים לידי ביטוי גם אצלנו?

חומרים טבעיים וצבעים בהירים

 

יפן היא מדינת איים ולכן הלחות היא מאפיין מאוד חזק שלה מבחינה אקלימית. בנוסף, בדומה למדינות  אירופה היא גם מדינה עם יערות ועצים רבים לכן, אחד המאפיינים הבולטים בעיצוב היפני במטבח הוא השימוש הרב בעץ. היפנים אוהבים בהירות והדבר מתחבר להם עם המראה הנקי והאסתטי ולכן הם בוחרים בעצים בעלי גוון בהיר כמו אורן למשל, ומשתמשים בקורות עץ בהן יראה המבנה הפנימי של העץ. העץ הוא גם חזק ונחשב עמיד בפני רעידות אדמה, תופעה המתרחשת לא מעט באיי יפן.

מסכי שוג'י גם בארונות המטבח

 

המטבחים היפנים הם לא גדולים ואפילו קטנים (בכלל, הבתים היפנים מתפרשים על פני שטח ממוצע ופחות מכך) ולכן החיסכון במקום ניכר היטב בבית בכלל וגם במטבח ובמספר דרכים. כך, במקום להשתמש בדלתות הנפתחות על ציר שפתיחתן תופסת שטח יקר, אצל היפנים, בארונות הלא רבים גם כך שישנם, משתמשים בדלתות הזזה שהן מסכי שוג'י קטנים- העתק מדויק של המחיצות המפרידות בין חדרים שגם הן אינן דלתות כפי שאנו מכירים אלא יריעות העשויות נייר וואשי עם מסגרת במבוק או עץ עדין. מסכי שוג'י הם קלי משקל ולכן מתאימים מאוד למדינה עם רעידות אדמה. שימוש במסכי שוג'י תורם למראה הנקי והמינימליסטי גם כי הם ללא ידיות.

מטבח וכלים קטנים אבל כיור גדול

 

כאמור, המטבח היפני הוא קטן. בדומה למטבחים כפי שישנם אצלנו עדיין בדירות ישנות, המטבח הוא אזור עבודה ולא משמש לאכילה או אירוח. בהתאם לכך, לשמירה על הפרופורציות, כמעט הכל קטן במטבח. הכיריים יהיו קטנים ופעמים רבות יכללו רק שתי להבות ולא ארבע, או שיהיו כיריים חשמליים ואינדוקציה לא גדולים. גם הסירים או הקומקומים בהם משתמשים אינם גדולים. יהיו גם מכשירי חשמל קטנים ולרוב אין  תנורים או מיקרוגל מובנים. שניהם יהיו ממוקמים במטבח בנפרד, המיקרוגל לעיתים אפילו ממוקם על עגלה ניידת. עם זאת, הכיורים הם גדולים ביחס לשאר האלמנטים האחרים במטבח. בהתאם לכך גם ברזים למטבח יכולים להיות מהאלמנטים הבולטים כיוון שהם פרופורציונאליים לגודל הכיור והיפנים דוגלים בשמירה על מראה פרופורציונאלי ודיוק.

מטבח קטן אבל פתוח

 

קודם הזכרנו את הדמיון מבחינת המידות בין המטבח היפני למטבח הישראלי בדירות ישנות, בהן שימש אזור עבודה נטו. עם זאת ישנו הבדל בולט בין השניים. אם במטבחים בדירות ישנות המטבח היה חלל סגור ונפרד, אצל היפנים הוא מהווה חלק מחלל פתוח, בדומה למטבחים הישראליים החדשים ואפילו יותר מכך. במטבח הישראלי החדש לרוב תהיה מחיצה כלשהי בין המטבח לסלון, גם אם מחיצה חלקית ועדינה. בעיצוב היפני המטבח פתוח לחלוטין. הבישול היפני הקלאסי נחשב לארוך ולכן, כדי לאפשר לעוסק בבישול להיות יחד עם כל בני הבית, המטבח פתוח לגמרי.  עדיין, כדי לא ליצור מראה עמוס, ישנן מחיצות עדינות בין אזור העבודה לבין שאר החלל.

מדפים צפים ויחידות תלויות במקום ארונות עליונים

 

בגלל שטח המטבח הקטן, ליפנים חשוב לנצל אותו בצורה חכמה ולשמור על מרחב פתוח ככל האפשר וזאת מבלי לפגוע ביכולת האחסון במטבח. לכן, ארונות עליונים כמעט ואין במטבח היפני. אם ישנם, מדובר על ארונות בודדים ולא סדרת ארונות כמו אצלנו. את הארונות העליונים מחליפים מדפים צפים עליהם מונחים כלים שונים, קופסאות מסודרות בעלות מראה אחיד בהן מאוחסנים חומרי גלם וגם עציצים וצמחיה. תוספת מודרנית למדפים אלה הן יחידות מדף קטנות בעלות מוט מתכת המוצמדות לתחתית המדפים המקוריים וכך נוצרים מדפים קטנים נוספים. על יחידות אלה מניחים לרוב צמחים או כלים שפחות בשימוש.

כלי מטבח תלויים לחיסכון במקום

 

דרך נוספת לחסוך במקום היא לתלות כלי מטבח כמו מחבתות, מסננות, כפות גדולות ועוד על גבי מוט מתכת. אל ידית המחבת או הכלי מחברים וו קטן וכך הוא נוח לתלייה. על גבי מוט המתכת ניתן לאחסן כלים רבים שהיו ממלאים בקלות מגירה גדולה או ארון שלם. תליה מסודרת של הכלים על המוט מוסיפה עוד אסתטיקה ולמראה הכפרי. גם אצלנו ניתן לראות כלים תלויים, בין אם על מוט כפי שעושים היפנים ובין אם ישירות על הקיר, במיוחד במטבחים בסגנון כפרי או כאלה שרוצים להוסיף נופך כפרי מסוים.

שולחן אוכל צמוד ומאונך לדלפק עבודה

 

במטבחים יפניים רבים דלפק העבודה ממוקם כך ששולחן האוכל צמוד אליו וגם מאונך לו. שולחן האוכל יהיה בעל מראה מינימליסטי ולא גדול כך שלא ייצור עומס על האזור כולו. הצמדת שולחן האוכל לדלפק העבודה נעשית גם היא כדי להעביר את הזמן לעוסק בעבודת הבישול הארוכה בצורה נעימה יותר וכך גם ההגשה היא קלה ונוחה. לעיתים דלפק העבודה והשולחן יהיו מאונכים בצורה של T ולפעמים בצורה של L (או ר' אצלנו...).

לסיכום, עיצוב מטבח בסגנון יפני ובכלל אלמנטים יפנים בעיצוב הבית הם לגמרי כבר כאן. בלי לשים לב ממש אימצנו שיטות או עקרונות שונים בעיצוב כמו שמירה על פרופורציות, ניצול מיטבי של השטח, כולל הקיר, שימוש בחומרים טבעיים וצבע בהיר וגם שילוב צמחיה.

 
קטלוג מוצרים
קטלוג מוצרים