איך בוחרים תאורה למטבח?

תכנון מערך התאורה בחדר המטבח הוא עניין מורכב ועדין. מצד אחד, המטבח הוא חלק מרכזי בבית וחשוב לנו לשמור על אווירה חמימה וביתית, ומצד שני, חשוב לא פחות לוודא כי משטחי העבודה מוארים כראוי ומאפשרים עבודה נוחה ובטוחה. לכן, כדי לבחור את התאורה המתאימה לצרכים שלכם, שימו לב לטיפים הבאים.

תאורה חסכונית באנרגיה

כדי לחסוך בחשמל, מומלץ, במידת האפשר, לתכנן את חדר המטבח כך שיאפשר כניסה של אור טבעי מבחוץ. באופן זה, ייתכן כי תוכלו לוותר על התאורה במטבח בשעות היום, וכך גם לחסוך בחשמל. עם זאת, בניגוד לחדרים אחרים בבית, התאורה בחדר המטבח בכל זאת פועלת שעות ארוכות לאורך היום, ולעיתים היא אף דולקת ללא הפסקה. במצב זה, צריכת החשמל עשויה להיות גבוהה מאוד, ולכן רצוי לבחור בנורות חסכוניות באנרגיה כגון נורות הלד. לנורות אלו אורך חיים משמעותי (בערך 50,000 שעות) ותוכלו לחבר אותן למנגנון דימר וכך לשלוט בעוצמה של האור בחדר המטבח. אך למרות יתרונותיהן של נורות הלד, הן מפיקות אור מסוים שאנשים רבים אינם מחבבים, ולכן, אם תרצו תוכלו כמובן להתקין נורות הלוגן סטנדרטיות. כך או כך, בעת בחירת הנורות כדאי מאוד לבחון היטב את פרטי צריכת החשמל המצוינים על גבי אריזת הנורה.

מיקום גופי התאורה

כאשר מתכננים את פיזור גופי התאורה בחדר המטבח יש לשים לב לאזורים השונים בחלל זה ולהתאים את התאורה על פי השימוש בהם. בשטחי העבודה לדוגמה כדאי לוודא כי ישנה תאורה חזקה מספיק שתאפשר לכם לראות היטב את האזור, וכמובן – את האוכל שאתם מכינים. לכן, כיור למטבח צריך שיהיה בסביבתו גופי תאורה, וגם אזור הכיריים והשיש צריך להיות מואר כראוי. לשם כך תוכלו לדוגמה להיעזר בגופי תאורה נקודתיים שימוקמו מתחת לארונות המטבח, וניתן גם להתקין תאורה פינתית בעת הצורך. שימו לב כי גופי התאורה והנורות שאתם בוחרים אכן מצליחים להאיר באופן מלא ומספק את שטחי העבודה. לעומת זאת, יש אזורים במטבח שבהם אין צורך לבחור בתאורה עוצמתית מדי; אם במטבח ישנה לדוגמה פינת ישיבה שבה נוהגים בני הבית לסעוד ביחד, רצוי דווקא לבחור בגוף תאורה עילי שיסייע ליצור את האווירה המבוקשת בעת הארוחה.

התאמה בין גוף התאורה לבין ממדי חדר המטבח

כעת, אחרי שברור לנו היכן אנחנו מעוניינים למקם את גופי התאורה, נותר רק לבחור אותם. כאן חשוב להתייחס לגודלו של החדר ולהתאים אליו את גוף התאורה בחוכמה. לשם כך ניתן להתקין גופי תאורה תלויים או גופי תאורה צמודי תקרה. רק שימו לב – אם בחרתם בגופי תאורה תלויים כדאי לוודא שהם אינם תלויים נמוך מדי באופן שיוצר מראה לא-פרופורציונלי או באופן שמפריע להתנהלות במטבח. מנגד, אם בחרתם גוף תאורה הצמוד לתקרה, מומלץ לוודא כי ניתן להחליף את הנוראה בקלות וללא צורך בכלים מיוחדים. בכל מקרה, אם אינכם בטוחים באיזה גוף תאורה לבחור, מומלץ להתייעץ עם מעצבים המתמחים בתחום זה.